Tapai ketan hitam adalah makanan penutup yang enak dan mempunyai vitamin
untuk tubuh. Tapai ketan hitam dibuat dari ketan hitam yang difermentasi selama
beberapa hari. Dan tapai ketan hitam selain dibuat untuk makanan penutup
sendiri. Ini juga bisa untuk menjadi makanan pelengkap dalam makanan penutup
lain atau minuman dingin.
Fermented black sticky rice is delicious desert and has vitamin for your
body. Fermented black sticky rice is made from black sticky rice who fermented for
several days. And fermented sticky rice is not only for desert, it's can be
additional material for another desert or some beverages.
Ini adalah bahan dan cara membuat tapai ketan hitam
This is the materials and steps for making fermented sticky rice
A.
Bahan
(Materials)
1.
½ kg beras ketan hitam ( ½ kilos black sticky rice)
2.
4 sendok makan gula yang dihaluskan oleh blender (4
tablespoon of sugar who mashed by blender)
3.
2 butir ragi (2 gain of yeast)
B. Cara
(Steps)
1. Cuci
beras ketan hitam lalu hilangkan kotorannya.
(Wash
the black sticky rice then remove the dirt from sticky rice.)
2. Siapkan
wadah. Masukan beras ketan kedalam wadah. Beri air untuk menutupi beras ketan.
Diamkan higga sekitar 10 sampai 12 jam. Itu akan membuat beras ketan lebih empuk
(Prepare
a container. Put sticky rice into container. Give water for covering sticky
rice. Wait for 10 or 12 hours. It makes sticky rice be smoother.)
3. Cuci
lagi. Lalu kukus beras ketan sampai matang.
(Wash
it again. And then steam it until cooked.)
4. Siapkan
wadah. Masukan beberapa ketan kedalam wadah.
(Prepare
a container. Put some sticky rice into it)
5. Berikan
ragi secara merata. Beri juga gula.
(Give
the yeast evenly. Give the sugar too.)
6. Ambil
sisa ketan tadi. Masukkan kedalam wadah di atas ketan pertama. Berikan lagi ragi dan gula secara merata.
(Take
another sticky rice. Put into container on the first sticky rice. Give some
yeast and sugar evenly.)
7. Tutup
wadah dan tunggu selama 3 hari
(Close
the container and wait for 3 days.)
8. Akhirnya
tapai ketan hitampun siap.
(Finally
the fermented black sticky rice is ready to eat.)